Google

január 31, 2008

HOOOOOOOOOOO!!! :-)))

Az ejjeli acsorgasnak meg is lett az eredmenye. Pontosabban az eredmenyei. Egyreszt gyorsan mulo feherbe oltoztunk:
(A manoba... innen most sikeresen kitoroltem a feliratos autot... a kep termeszetesen a benti gepemben van es legkozelebb vasarnap jarok arra...)

20080131_havas_kacrin


Masreszt mivel kisse koran kerultem agyba, ugy elaludtam reggel ahogy annak rendje. Nem lehet buntetlenul ejjel ketto utanig hoesest nezni, plane ha az ezt megelozo napok estei is ejszakaba nyultak mindenfele okokbol... De ha valaki most azt gondolja, hogy en nem vagyok normalis, akkor elmeselnem, hogy mikozben en ejjel kettokor az ajtobol nezelodtem, nehany helybeli fogta a kocsikulcsot es terepjarokkal indult megtapasztalni a havat. El is jutottak az elso keresztezodesig, de gondolom csak azert, mert odaig csukott szemmel is ismertek az utat, amibol egyaltalan semmisenem latszott. Ott okosan ugy dontottek, hogy inkabb hazajonnek es megvarjak, amig a sereg hokotroi megkeresik az aszfaltot.

Mondok ha mar igy alakult es lathatoan fentrol is ezt akarjak, hat megkapjak a fiuk a varva vart hoszunetuket. Az ebredessel a feher csoda folytan egy csopp gond nem volt, pillanatok alatt ket egeszen eber pizsamas volt nagyon pipa ram, a valtozatossag kedveert most azert, mert nem keltettem fel, pedig ma milyen klassz oraik vannak a suliban...

A kirandulas otlete csak egy egesz picit vigasztalta meg oket, a hozza valo oltozkodes bonyolultsaga meg a lelkesedesbol is visszafogott valamennyit. Ugyanis kotottem az ebet a karohoz, hogy nem eleg a rovidujju polo a nyitott kabat ala, a nyari vaszonnadrag sem johet es a szemellenzos sapka helyett kotott sityak kell. Amikor mar eleg pipak voltunk egymasra akkor eszukbe jutott, hogy nekik feltetlenul sikesztyure van szukseguk es azonnal menjunk venni egyet. Kozoltem veluk, hogy legkozelebb 10 ev mulva lesz ilyesmire szukseguk, en pedig nem vagyok hajlando 10 evenkent ujat vasarolni nekik. Megoldottak: a nagyobbik megtalalta egy regi kotott kesztyujet, a kicsi pedig harom par zoknit dugott a zsebebe. En a kerteszkedo kesztyumet kaptam.

Es nem, a kutyak nem johetnek.
Kozos erovel kiastuk a kocsit a hobol:

A szomszedaink kozul a luke szuletett izraeli vizzel mosta a jarganyarol a havat, szerencsejere mar fagypont folott voltunk... Utkozben lattunk meg nehany tovabbi hajmereszto hulyeseget... mert termeszetesen muszaj a kocsin rajtahagyni a havat, bizonyiteknak. Csak eppen amikor az ember a hohatar ala er, a ho elkezd olvadni ugye es a jopofa 30 centis hosapka az elso apro fekezesnel ugy, ahogy van racsuszik a szelvedore... jeee... A helyi vezetesi stilusrol havas utviszonyok kozepette inkabb nem szamolok be, eleg annyit elmeselnem, hogy a hajam pont abban a kanyarban hullott ki, ahol par napja az a randa baleset volt.

A kovetkezo kepek tiz centire a haztol kezdodnek. Az ut jarhatosaga a tavolsaggal csokkent. Az ejjel jarhatatlan elso keresztezodes mar latszott, a masodikhoz idoben ertunk ahhoz, hogy meg az ott epulo utlezaras elott atmenjunk rajta. Az ut a tovabbiakban egy par kereknyom volt az osszefuggo, sima fehersegben. Ez nem zavarta az arrajarokat abban, hogy vakmeron jobbra-balra lealljanak fenykepezni es hogolyozni. Mi ennyire batrak nem voltunk, inkabb kovettuk a kereknyomot kibuc Ortal-ig, ahol a foutrol egy tovabbi kereknyom fordult a kibuc bevezetoutjara. Ott ovatosan kitapogattunk egy darab parkolot...

20080131_havas_golan


Mar volt ott nehany kocsi amikor odaertunk, utasaik illedelmesen acsorogtak a terdig ero szuz hoban. Amikor hazafele indultunk, mar sem a ho nem volt szuz, sem az acsorgas nem volt illedelmes... A helyszint a kibuc biztonsagisanak konyorgesere hagytuk el, aki tenyleg kedves vendegszeretettel udvozolte a latogatokat es csak annyit kert, hogy engedjuk man bejutni hozzajuk is a hokotrot...

Hazavittem az ifjusagot, majd lementem a munkahelyemre. Meg a havat elvezve is gondoltunk rajuk, igy egy egesz szatyor friss hoval erkeztem... pillanatok alatt hocsata volt. Szatyorbol!

Sokan mondjak, hogy a ho Olmert trukkje, hogy a nepek kevesbe figyeljenek oda az o viselt dolgaira... meg a tegnap esti hirado meteorologusa is Vinograd-nak nevezte el a folottunk atvonulo idojarasi frontot! Hat... tudjatok mit... ha Olmert ilyesmire is kepes, akkor... meggondolando! :-)

Ejfelt utott az ora...

... es akkor hatalmas pelyhekben elkezdett hullani a ho...

Izgatottan razta fol melyen alvo gyermekeit, takaroba csomagolta oket, majd a nyitott ajtoban tomorulve pislogtak kifele, bokajuk korul tobb par dobbent kutyaszemmel.

A macskak a labak sorfalat attorve eszvesztve menekultek befele.

Az agyba visszakerulve ugy aludtak tovabb, mintha dilis anyjuk az almaik resze lett volna.



Tegnap este a jeruzsalemi es az eszak-golani gyerekek hoszunetere irigykedtek fajo szivvel, kozben remenykedve figyeltek az idojarasjelentest es a felhoket, hogy hatha...

Es igen. Mamuszban rohantam ki fenykepezni.

00:31 31/01/2008, Golan

január 30, 2008

Egy haboru tanulsagai

Megvolt az ismeretlensegeben is jo elore agyonpublikalt jelentes osszefoglalojanak felolvasasa. A tenyeket mindannyian tudtuk, az esemenyeket mindannyian ismertuk, a felelosokrol mindannyian hallottunk. A jelentes lete kifejezetten pozitiv, ugyszinten a temajarol folyo ugymond tarsadalmi vita, meg akkor is, ha ez foleg erthetetlen kiabalasnak es hadonaszasnak tunik, minek soran mindenki kiragadja es lobogtatja a neki megfelelo mondatot. Egyszeru hetkoznapokon is tele van katonai es politikai szakertokkel az orszag... s mint ahogy az emberi, jelenleg leginkabb a felelosseg kerdesevel vannak ugyanezen szakertok elfoglalva. A jozan hangokat turelmesen keresgelni kell ugyan, de ok is hallatszanak... elvetve...

En is kiragadni es lobogtatni akarok. Na jo, talan a sajat szavamba nem fogok vagni. Bar megigerni nem tudom, mert eleg nagy a dilemma... A mondataim a szoveg utolso negyedeben vannak, mindjart az egyenlosegjel utan:

חיוני גם להקפיד שלא להתרכז בלעדית במניעת איומים, אלא לשלב היערכות לתרחישי איום, עם מעקב אחרי הזדמנויות
Erdemes hangsulyt fektetni arra is, hogy ne kizarolag a fenyegetesek elharitasara osszpontositsunk, hanem a fenyegetes formaira valo felkeszulessel egyutt a [politikai] lehetosegeket is keressuk.
ישראל חייבת - מדינית ומוסרית - לשאוף לשלום עם שכנותיה ולעשות פשרות הנדרשות לשם כך
Izraelnek feltetlenul - politikailag es etikailag - a szomszedaival valo bekere kell torekednie, s megtennie az ehhez szukseges lemondasokat.

Avagy. A katonasdit favorizalo tarsadalom tagja ne csodalkozzon, ha vezetoinek egyszercsak haborusdira szottyan kedvuk, s ne bunbakokat keressen, hanem szepen nezzen magaba. Mindenki. Egyutt es egyenkent.