Google

február 16, 2008

Variaciok Vadkeleten

Trauhoz mar csak hozzafuzni tudok. :-)

Az e heti talaloskerdes: ki volt az?

Mikozben fold ala vonult az osszes tobbi lehetseges celpontemberke (a szivtelenjei meg a temetesre sem mentek el, csak tavolrol gratulaltak Murnije mamajanak immar harmadik sahid fiahoz...), meg osszeszaladt tanacskozni az osszes aktualis csapat (Sziria, Iran, Hizballah, Dzsihad, meg a fene se tudja kovetni), szoval kozben teljes gozzel folyik a nyomozas.

Tegnapi hirek szerint a szirek letartoztattak nehany palesztint (surprise surprise...), mai hirek szerint a letartoztatottak kozott "nem arabok" is vannak. Mellesleg a temetessel egy idoben (es csak egy picit odebb) zajlo Hariri-emlekgyulesen mar megemlitettek, hogy "ezek egymast gyilkoljak" (a szirekre es a Hizballah-ra celozva), de mostmar azon sem lepodnek meg ha kiderulne, az eset nyomozasaban valo reszvetelre lelkesen vallalkozo iraniak keze van a dologban... tok jol jonne nekik, ha sikerulne beugrasztani az eddig aranylag jol lavirozo Asszad batyot egy Izrael elleni kozvetlen haboruba. Naszralla batyo fenyegeteset (miszerint a haboru helyszine ezennel attevodik Libanonon kivulre) nem csak az izraeli kulkepviseletekre lehet erteni, hanem Sziriara is. A legutobbi haboru ota pruntyognek onnanfelol, hogy talan vissza lehetne szerezni azt a Golant Hizballah-modra is ha mashogy nem megy, vagy nem megy eleg gyorsan... de ez csak egyeni otlet, a heti lottoszelvenyt pedig meg nem vettem meg.

Hosszan lehetne sorolni a tippeket (tobbek kozott egy, "a piszkos munkakert felelos" CIA tiszt is ott volt a kerdeses idopontban Damaszkuszban). Hogy Izrael lett volna, azt en speciel nem hiszem... minimum egy uzemanyagtartaly ott maradt volna... :-))) De vegulis tokmindegy, hogy mit deritenek ki, a bosszu kezenfekvo celpontja ugyis Izrael. Most eppen azert, mert ha nem is o volt, de megtehette volna. Meg kulonbenis, mit orul neki. Mar megin nincs rajtad sapka?

Kozben ma ejjel Gazaban megtert a hetvenszuzekhez a Dzsihad egyik embere. A damaszkuszi szep tiszta akcioval ellentetben ez igen piszkos ugy volt, valami nyolc halottal (a csalad), negyven-otven sebesulttel, meg egy fel rombadolt utcaval... Termeszetesen a Dzsihad is kapasbol Izraelen akarja megtorolni, meg akkor is, ha inkabb helybeli "munkabaleset"-nek nez ki a dolog... (Katonaek szerint nem jartak arra, nomeg azer ekkora nagy durranassal nem szoktak dolgozni.)

Diohejban ennyi...

Ja, a jovo heten meg visszajon a ho. Es a fold is mozog rendesen az utobbi hetekben. Nem unalmas! :-)

február 11, 2008

Kerdesek - valaszok

Kerdeseket kaptam, itt valaszolok, mert talan masokat is erdekel.
"Tudnál pár sort írni a Sderoti és Dél-Negevi állapotokról? Elsősorban az ottani lakosság hozzáállása érdekel, meg hogy tényleg fennáll-e a veszélye az ottani határmenti települések ideiglenes kiürítésének? A JP meg a Haaretz rendszeresen ad híreket, el is olvasom, de olyan valaki mondanivalója is érdekel, aki nem újságíró, nemhivatalos személy. Hanem civil fejjel éli meg mindezt, mégha nem is a Negev területén él, de Izraelben."
Szeretnem mindjart egy pontositassal kezdeni, mert en egy ilyen preciz vagyok: a Negev NYUGATI (eszaknyugati) csucskerol van szo, a gazai ovezet menti savrol (ami az alabbi terkepen olyan 0.5-1 mm szeles lehet):

A terulet aranylag surun lakott, a telepulesek korul megmuvelt foldekkel. A lovoldozesek celpontjai elsosorban a telepulesek (ha jol celoznak), de az orvloveszektol a kint dolgozo foldmuvesek sincsenek biztonsagban.

Sderot Gaza eszaki csucskehez egeszen kozel (attol keletre) fekszik. Mint a kornyekbeli egyik legnagyobb telepules egyertelmu celpontta valt, de az odalovoldozesnek mar hagyomanya is van. A varoska keleti szelenel talalhato ugyanis a Saron csalad otthona es farmja, amit meg sohasem talaltak el, de egy sikeres loves surun szerepel a Hamasz nedves ejjeli almaiban meg akkor is, ha ma mar nem igazan aktualis a dolog. Helyismeret alapjan mindenesetre alaposan fel kell kotniuk hozza a kefijet.

A terseg immar tobb, mint 7 esztendeje all valtozo intenzitasu tuz alatt. A valtozo intenzitas azt jelenti, hogy az ido haladtaval egyre inkabb.

Namost minden velemenynek elozmenyei vannak, meg a jelenlegi tortenesek elotti idokbol, s nem feltetlenul konkretan helyi elozmenyek.

Az egyik ilyen elozmeny az orszag kozpontja es a periferia kozotti ellentetek. Ezek arrol szolnak, hogy a periferian elok mindenfele szempontokbol hatranyos helyzetben erzik magukat (mint a vilagon szinte mindenutt). Merthogy bezzeg ha Ramat Gan-t lonek... A kozpontban elok persze jol megsertodnek az oket ero kritikakon. Merthogy bezzeg amikor a buszrobbantasok voltak...

Egy masik ilyen elozmeny az askenazi - keleti ellentet, ami jelen esetben meg az uttorokorszakban gyokeredzik Sderot es a kornyezo kibucok kozott. Az alapito keleti sderotiak erzese szerint a jolmeno kibucok askenazi kozossege lenezi oket. Ez az erzes meg akkor is ott van a pakliban, ha az emlitett kibucok ma eppugy tuz alatt allnak, mint Sderot. Merthogy a kibucnyikoknak vannak ovohelyeik...

Olyan, hogy "a helyi lakossag hozzaallasa" nem letezik. Velemenyek vannak, kulonbozo hozzaallasok, amik egyetlen pontban egyeznek: tele van a tokuk.

Az egyik velemeny szerint egy igazi cionista nem szalad el nehany kasszam elol.

Egy masik velemeny szerint azok, akik tehetosebbek es megengedhetik maguknak, hogy hosszabb - rovidebb idore nyugodtabb helyre koltozhessenek, azok ezt mar reg megtettek.

Egy harmadik velemeny szerint ez nem igaz.

Igazandibol nem tudom, mivel nem elek ott. Elofordulok arra munkaugyben, de az nem ugyanaz. Azt elmeselhetem, hogy milyen volt Izrael eszaki reszeben elni 2006 nyaran. De az a masfel honap csak izelito volt abbol, ami Gaza szomszedsagaban tortenik immar nyolcadik eve. Arra mindenesetre eleg volt, hogy teljes biztonsaggal azt mondjam: nem tudom mit elnek meg az ottaniak. Es foleg nem tudom hogyan.

Kiurites? Ez szoba sem kerult. Az ottaniak ovohelyeket kovetelnek (teljes joggal), a kormanyt szidjak (teljes joggal), aki pedig megteheti neha elmegy kipihenni magat (teljes joggal). A telaviviak pedig annyira megsertodtek attol, hogy nemtorodomseggel vadoltak oket, hogy a mult heten valami ketszaz autobol allo konvoj erkezett Sderotba, hogy ott intezze el a hetvegi bevasarlasait. Ez a konvoj mara tizezres nagysagrenduve duzzadt es mindenhonnan erkeztek a vasarlok (meg a tavoli Kirjat Smonabol is, akik sajat borukrol szorol szora ismerik a sderoti szitut). Hogy ez a latogatodomping mit jelentett a sderotiaknak? Ezt mar a fantaziatokra bizom. :-)

A Maestro! :-)

február 10, 2008

Oroszlanketrec - folytatas

Megvolt tehat a harom szurkeallomany-talalkozo. A kovetkezo lepesben csapatokra es temakra oszlunk, nagyon nagyjabol: kozosseg, oktatas, varosfejlesztes, ipar, meg ami meg eszunkbe jut. Mostmar par napon belul papiron lesz a konkret cel, az iranyvonal es a gyakorlatban szukseges lepesek. Addig is nagyban folyik a levelezes a munkat osszefogo szakertogardaval. Nehany erdekfeszito linkkel sikerult megorvendeztetnem a tarsasagot.

Nem akarmi am, amibe ott Abu Dabiban vagtak a fejszejuket az unokatesok! Tokeletesen kornyezetkimelo varost epitenek, napenergia, tiszta aramforras, semmi olaj es szarmazekai, hulladekfelhasznalas, vizvisszanyeres - minden, mi szem-szajnak ingere:

Masdar


Solar City to Rise in Persian Gulf

Felkutattam nehany helybeli kezdemenyezes-kezdemenyt is a temaban es az alapotlet bazist talalt maganak. Nem is akarmilyet. Mentokotel a javabol!

A Mici

A Mici nyakan par napja valami fura kis dudort fedeztunk fel, ami a hetvegen randa kelesse nott. A mai nap vegere szolo celkituzesunk igy az lett, hogy eljussunk kedvenc doktorbacsinkhoz (akinel ugye mar csaladi hagyomany vagyunk). (Az o csaladi hagyomanya.)

Namost az ilyesmi komoly tervezest igenyel es altalaban ket napot vesz igenybe. Az elso napon megszuletik a haditerv es kiderulnek a hibai, a masodik napon pedig mar tokeletes a kivitel.
Mivel Mici oramu pontossaggal jelenik meg reggelente, hat a legegyszerubb ilyenkor nem elengedni. Ez altalaban nem szokott sikerulni, akkora a jovesmenes: harom kutya hatul ki, egy kutya elol be, Oliver ki, kozben masfel kutya be, egyet ki, masik be... Mici ki. Ha netan eszrevesszuk akkor is keso mar, mert az idebent diszparna cica odakint szurke villam.

A reggeli tervek ma is fustbe mentek, bar egy musoron kivuli esemeny is kozrejatszott benne. Ugyanis ramjott a tyukanyohangulat es ugy dontottem, ma reggel marpedig tejbedaraval lepem meg gyermekeimet. A bevezeto illatnak meg is volt a hatalmas kozonsegsikere. Kozben a tizorai szendvicseket is gyartottam, igy a szoknyam korul sundorgo nagyobbikat kertem meg, hogy vegye le a gazrol a kesz tejbepapit. Le is vette, tette is a konyhaasztalra, majd a hulye torkosa fogta a kanalat, belelapatolt a meg fortyogo masszaba es hamm!... Nyugi, semmi baja nem lett, bar azt nem tudom hogyan nem. A kovetkezo pillanatban azonban minden tele lett tejbepapival. Nagyjabol olyan hatekonysaggal, ahogy azt 12 evvel ezelott muvelte, csak anno a kiskanallal kicsit tobb idejebe kerult. Tejbepapi volt a konyhaablakon, a fuggonyon, a liszttarton, a szekrenyen, a falon, a mosott edenyen, a homlokan es a Lucin. Ja, meg rajtam is. Mikozben a tejbepapi csurgott szep lassan mindenhonnan (Luci roppant elegedett volt a szituval), a fiu a csapon logott es a szajat oblogette... aztan fel-ala szaladgalas kovetkezett, hogy jajhanyora, nincsidommegenni, holapulcsim, elmegyabusz. Fuloncsiptem, a kezebe nyomtam a tanyerjat, leultettem - edos gyerekom, ezt a napot elolrol kell kezdeni, a suliba majd lejossz velem. ...kozben a Mici a felfordulas egy ovatlan pillanataban kirohant a nagyteson az ajtoban rohogo kisteso labai kozott.

A kovetkezo adodo alkalom delutan jon el, amikor a fiuk hazajonnek. Olyankor Mici is elokerul. Ma valami csoda folytan mar a lakasban varta a gyerekeket - akiket azonnal figyelmeztettem is, hogy ahol bejott, ott ugye ki is tud menni... "Ne aggodj anya, nem fog kimenni." Jo.

Hatkor vegre hazaindultam, a doki megnyugtatott, hogy hetig a rendeloben lesz. Fel hetkor hazacsorogtem a fiuknak, hogy kezdhetik csomagolni a Micit. "Anya, a Mici kiszokott, mert VALAKI nyitva hagyta a furdoszobaablakot!" ...a valaki persze en voltam, nana, a macska ott jott be... enmegmontam... oke, probaljatok hazacsalogatni, jovok.

A szomszedok mar azon sem csodalkoztak, hogy hazaerve kiszallok a kocsibol es korbecicogom a kornyeket. Het elott ot perccel lemondon felhivtam a dokit, hogy ne varjon - es abban a pillanatban elokerult a Mici. A telefonbeszelgetes nagyjabol ugy hangozhatott a vonal tulvegen, hogy "...kilogott a macsek es most nem talaljuk, nincs mit tenni, majd holnap... juj, itt van! cicicic! varj egy picit, megprobalom elkapni... Micicic! Cicc? Bement a kocsi ala, de talan sikerulni fog... cicc... (orditas a fiuknak:) HOZZATOK EKKIS KAJAT GYORSAAAN!!! Cicc? Egy pillanat, csak kicsit utana kell maszni... cicc... cicc... cicc... johooo! Megvan! NEMKELLKAJA GYERTEKGYORSAAAN!!! Egy perc es ott vagyunk!"

Mici sertodotten ult mellettem az anyosulesen es igen illetlen hangokat produkalt. A fiuk szerint az anyamat szidta. Meg az oveket.

Boldogan lihegve kipirultan becsodultunk az apro kezeloszobaba, Mici ket injekciot kapott (valami megharapta, az fertozodott el), megkaptuk a tovabbi preciz kezelesi tervet is, majd csodultunk vissza, a kocsihoz kifele... hat hallom am a hatam mogul a doki vidam hangjat, hogy "Huuu, ez telleg surgossegi eset volt!"

Akkor nezem a ket porontyomat, az egyik rovidujju poloban, de azon legalabb cipo volt, mert a masik zokniban...

Hat vegulis... mar ugyis mindegy, nem?