Google

január 30, 2008

Egy haboru tanulsagai

Megvolt az ismeretlensegeben is jo elore agyonpublikalt jelentes osszefoglalojanak felolvasasa. A tenyeket mindannyian tudtuk, az esemenyeket mindannyian ismertuk, a felelosokrol mindannyian hallottunk. A jelentes lete kifejezetten pozitiv, ugyszinten a temajarol folyo ugymond tarsadalmi vita, meg akkor is, ha ez foleg erthetetlen kiabalasnak es hadonaszasnak tunik, minek soran mindenki kiragadja es lobogtatja a neki megfelelo mondatot. Egyszeru hetkoznapokon is tele van katonai es politikai szakertokkel az orszag... s mint ahogy az emberi, jelenleg leginkabb a felelosseg kerdesevel vannak ugyanezen szakertok elfoglalva. A jozan hangokat turelmesen keresgelni kell ugyan, de ok is hallatszanak... elvetve...

En is kiragadni es lobogtatni akarok. Na jo, talan a sajat szavamba nem fogok vagni. Bar megigerni nem tudom, mert eleg nagy a dilemma... A mondataim a szoveg utolso negyedeben vannak, mindjart az egyenlosegjel utan:

חיוני גם להקפיד שלא להתרכז בלעדית במניעת איומים, אלא לשלב היערכות לתרחישי איום, עם מעקב אחרי הזדמנויות
Erdemes hangsulyt fektetni arra is, hogy ne kizarolag a fenyegetesek elharitasara osszpontositsunk, hanem a fenyegetes formaira valo felkeszulessel egyutt a [politikai] lehetosegeket is keressuk.
ישראל חייבת - מדינית ומוסרית - לשאוף לשלום עם שכנותיה ולעשות פשרות הנדרשות לשם כך
Izraelnek feltetlenul - politikailag es etikailag - a szomszedaival valo bekere kell torekednie, s megtennie az ehhez szukseges lemondasokat.

Avagy. A katonasdit favorizalo tarsadalom tagja ne csodalkozzon, ha vezetoinek egyszercsak haborusdira szottyan kedvuk, s ne bunbakokat keressen, hanem szepen nezzen magaba. Mindenki. Egyutt es egyenkent.

Nincsenek megjegyzések: