Google

január 24, 2008

Ismet a hiradoban...

A kisebbik kiskoru szokasos delutani "itthonvagyok"-telefonja soran ujsagolta, hogy napkozben meglatogattak oket a 10-es csatorna filmesei. Volt idom lelkiekben felkeszulni az esti hiradora... A tortenetet, annak ertekeleset es a pillanatok alatt koreszovodott osszes varosi legendat mar ismertem, tobb elso kezbol is.

Az alapsztori (termeszetesen reszletek nelkul): egy kislany a kiskoru osztalyabol (10 evesekrol van szo) kikeredzkedett ora kozben a vecere. Szembetalalkozott egy ficerevel, aki bankrablo modra az arcara huzott sisapkat viselt es megszolitotta, megprobalt beszedbe elegyedni vele. A kislany megijedt tole es visszaszaladt az osztalyba. Ott elmeselte a tortenteket nehany gyereknek, igy par perc mulva harom-negy tovabbi kolok ment vissza kivancsian a tett szinhelyere. Azzal a hirrel tertek vissza a terembe, hogy ok is lattak azt az alakot, ekkor tehat logikusan mar szinte az egesz osztaly rohant korulnezni, bar az nem vilagos, hogy mit lattak. (A hozzam tartozo kiskoru otod-hatodmagaval az osztalyban maradt, mert tokeletesen eszementnek tartotta a sztorit.)


Hogy hol volt a tanitoneni, mikozben a tanora folyaman cirka harminc diakja panikba esett az szamomra sem vilagos, de utolag mar nem kerdeztem meg tole...
Hogy hol voltak a tobbi osztalyban orat tarto tovabbi tanerok, mialatt cirka harminc izgatott gyerek vonult fol-ala a folyosokon, gondolom fegyelmezett sorokban es melyseges csondben... az szamomra sem vilagos es utolag belegondolva...
Kesobb a kislanyt az igazgatonenihez hivtak, aki biztos ami ziher alapon kihivta a rendorseget. Hogy ezzel miert vart a tanitasi nap vegeig az szamomra sem vilagos, de utolag mar tole se...

Hogy hol volt a biztonsagi or, azt meg aztan vegleg nem akarom tudni. Egy kicsit se. Semmitse nem akarok tudni...
Az egesz sztoriban ket ember van, akiknek a velemenyere adok: a kiskoru es a nyomozo. Ez utobbi pedig meg tegnap delelott megnyugtatott, hogy semmi komoly nem tortent.

Mindez persze nem tarthatta vissza a 10-es csatornat attol, hogy ket nap kesessel a helyszinre rohanjanak, majd a hiradoban kuldetesuk fontossagahoz illo jelentosegteljes hatasszunetekkel eloadjak a sztori osszekapirgalt reszleteit, termeszetesen semmikeppen nem kihagyva a kezenfekvo ziccert. Feltetlenul muszaj volt nekik Tairt megemliteniuk.

Kicsoda Tair? Ki volt Tair...
Decemberben volt egy eve annak, hogy a
gyilkossag hire sokkolta nem csak varoskankat, de az egesz orszagot. Tair 12-13 eves kislany volt. A "gyilkossag" szo nagyon keves a tortentek leirasahoz, de megkimellek benneteket a plasztikusabb megjelenitestol... eleg annyi, hogy a sokat megelt es elfasult szakembereknek is nehez volt a helyszin.

A nyomozas azonnal megindult, de a rendorseg mindjart az elejen ordas hibat ejtett: nem csak az ujsagirokat engedtek kozel, de meg egy elsietett sajtotajekoztatot is tartottak. Nem tom mi utott belejuk... igy kerult az egyik elsokent gyanusitott urge a cimlapokra, mielott artatlansaga igazolodott. A vegleges gyanusitott targyalasa meg mindig zajlik. Az elso hetekben - honapokban a leheto legnyitottabb nyomozas volt, amig vegre sajtozarlatot nem rendeltek el az ugyben. De akkor mar keso volt. Addigra a hatalmas sajtovisszhang nyoman odaig jutottunk, hogy ha a gyanusitott esku alatt is vallja be tettet, akkor sem fogjak az emberek ugy erezni, hogy megvan a valodi gyilkos, lezarodott az ugy, meg lehet nyugodni.

Bizony bizony, a leheto legrosszabb variacio. Meg nagymamakoromban is ezzel fogjak egymast ijesztgetni a helyi gyerekek... es ime, itt az elso peldaja annak, ami a kovetkezokben var rank:
A ma esti hiradoban kozoltek, hogy "a kislanyt kessel fenyegette az alarcos". Hogy hirtelen honnan kerult bele a sztoriba az a kes azt nem tom, de amikor dobbenten erdeklodtem a kiskorunal, az a vilag legtermeszetesebb modjan meselte, hogy hat perszehogy volt a fickonal egy veres kes. De anya nem biztos, hogy veres volt, mert van az a piros cukor, tudod es ha utana rakop a kesre, akkor az is piros. Es az egyik kisfiu is meselte, hogy ot meg utban hazafele uldozte a kessel gyilkos, de elszaladt.

Namost... megkernem a varoskankban kessel szaladgalo osszes alarcos gyilkost, hogy egy pillanatra alljanak man meg egyhelyben, hadd szamolom meg oket
...

Nincsenek megjegyzések: